tirsdag 9. oktober 2012

Palestinske flyktninger i Libanon.


Gjennom møtene med landdirektør Wafa Yassir, ambassadør Svein Aass og assisterende direktør i UNWRA Roger Davis,  fikk vi både et tilbakeblikk, historiske og statistiske fakta, og analyser og refleksjoner over dagens situasjon og morgendagens utfordringer. Tre ulike innfallsvinkler som alle bekrefter at den regionalpolitiske situasjonen er komplisert og at det er vanskelig å skaffe tilveie presis statistikk over f.eks antall flyktninger i Libanon.

Det ble sagt at Libanon er et sjakkbrett og spillerne kommer fra ulike land, og fra ulike politiske og religiøse retninger. Uklart hvem som vinner, men taperen er uansett de palestinske flyktningene.

I 1948 ble staten Israel proklamert. Samtidig ble 700 000palestinere drevet på flukt. 140 000 av disse kom til Libanon. I 2012 er det 12 leire for flyktningene. Det finns i dag ikke sikre tall for hvor mange som bor der. Tallene varierer fra 200 000 til 340 000. Det finns heller ikke sikre tall på hvor mange som bor utenfor leirene i Libanon eller som er emigrert ut av landet. Det som er sikkert er at arbeidsledigheten i leirene er på 70 - 80 %, fattigdommen er stor og den ekstreme fattigdommen omfatter ca 70 000 palestinere.

Hvordan overlever palestinerne ?

Ettersom palestinerne har svært begrenset tilgang til arbeidsmarkedet, overlever de fleste på nødhjelp. Hjelpen kommer fra mange hold, der Norsk Folkehjelp , spiller en viktig rolle. Norsk Folkehjelp ble etablert i Libanon i 1982. Les mer om arbeidet her http://www.folkehjelp.no/.

Sammen med blant andre Fagforbundet arbeider Norsk Folkehjelp i dag med å støtte lokale organisasjoner for å fremme rettighetene til palestinske flyktninger og særlig sårbare grupper, og rettighetene for kvinner og ungdommer til å delta, samt å bekjempe vold mot kvinner. Woman can do it og Youth can do  it er to prosjekter i Libanon som vi skal besøke.

FN sin organisasjon for de palestinske flyktningene UNWRA er de som, gjennom innhentet tilskudd fra nasjoner og organisasjoner gir direkte nødhjelp til de som trenger det. Det er ca 50 000. De får matrasjoner hver tredje mnd samt 10 dollar pr person i familien.  I tillegg driver UNWRA skoler og helsesentre, og det er gratis. Det er UWRA som utarbeider statistikk som gjelder de palestinske flyktningene. Les mer om UNWRA her  http://www.unrwa.org/

Ambassadør Svein Aass gav oss innblikk i de ulike konfliktlinjene i regionen og pekte på at den største motsetningen i dag i Libanon går mellom sunnimuslimer og sjiamuslimer.

Dette er bakteppet vi tar med oss når vi nå skal starte på vår besøksrunde i flyktningleirene. Først ute er Sabra og Shatila.

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar